Møde i Videbæk 2013

Velkomst ved Jens Rabjerg.

Jens meddeler, at da vi i år er under 30 personer, der er mødt op til mødet, vil der derfor ikke fremover blive afholdt lignende møder.

 Foredragsholdere er Peter og Ole, der er ansat på Renovationsværkstedet, et af Ålborg Kommunes projekter, hvoraf de fleste handler om at aktivere kontanthjælpsmodtagere i kommunen.

Der indsamles fra hele Jylland. På værkstedet skal der sorteres. Noget bliver sendt som nødhjælp, andet skal renoveres og noget skal skrottes. Der sendes til mere eller mindre til hele verden - Sydamerika, Cuba, Sri Lanka og Afrika. De læsser kun skibscontainere og ikke lastbiler. De afsender ca. 25 stk. 40 fods container om året. Indeholdende ultralydscannere, røntgenanlæg og meget mere. ALT udstyr testes inden det forlader renoveringsværkstedet.   De rejser ud til det sted og de folk som modtager hjælpen, og sikrer sig, at de har forholdene i orden i forhold til at modtage udstyret, og de sender folk med udstyret, så de sikrer sig, at de får det tilsluttet rigtigt og uddanner folk til at benytte udstyret. De har lige været i Tanzania. her støtter de et  hospital, som har været under ombygning i de seneste 6 år. Der er også meget fokus på, at udstyret kun bliver sendt til klinikker og hospitaler, som er egnede til det.De har også stort focus på, at de kun sender ting, som er i god stand og testet, så de ikke ender med at sende skrot derned. Når tingene først kommer ud i verden, er de sjældent gode til at reparere tingene, så derfor er det også vigtigt at alt er i orden inden afsendelsen.De har bygget hospitaler op i Senegal. Blandt andet skaffede de en stor dieselgenerator, fordi nogle mennesker døde som følge af strømmangel. De bliver doneret af det Danske forsvar. 40-50% af hospitaludstyret kommer fra forsvaret og de får hvert år tilskud af Danida til reservedele og renovering. Danida bestemmer hvilke lande, der må modtage støtte. Reglen herfor er at landet har et Brutto National Produkt (BNP) under 2800 dollars. Må kun sende udviklingsudstyr af sted, men ikke nødhjælp. Der byttes med nødhjælpsorganisationer i hele Danmark. Når folkene fra de forskellige organisationer er hjemme i Danmark, kommer de til Ålborg og fortæller, hvilke ting det er godt og hvilke det ikke er så godt at sende ud. Lageret i Ålborg rummer omkring 4.000 - 5.000 m2 lager og værksted. I et af projekterne har de ca. 400 kontanthjælpsmodtagere. Nogle af containerne isoleres også inden afsendelse, så de kan bruges til lager, på de steder varen modtages, isolationen hindrer kondens. Det koster kun omkring 3.000 kr. at isolere containeren, da lønnen ikke koster dem noget, og de har en god rabatordning hos blandt andet Stark. Nogle containere lejes igennem rederierne, og andre gange kan det ikke svare sig, at få containerne hjem igen. Fem 4 fods containere i Bolivia stod i fem år, indtil ministeren skulle opereres af en dansk læge, og lægen nægtede ham operetion, før han havde frigivet containerne. De har haft fornemmme besøg på renovationsværkstedet blandt andet: Statsminister, beskæftigelsesminister, Somalisk udenrigsminister og Senegals minister. Renoveringssværkstedet har årligt cirka sendt værdier for omkring 25 millioner.

Efter Mellemfolkelig Samvirke er nedlukket, skal Dansk Missionsråd nu overtage deres arbejde, før satte Danida en pulje på 21 millioner af til hjælpen. For eftertiden vil der kun blive afsat 7,5 milloner. Derudover vil enkeltmandsorganisationer blive udelukket for eftertiden - en organisation skal mindst have 50 medlemmer for at kunne søge støtte.  

Ålborg kommune kører et sideløbende projekt, som betaler alt det, som Danida ikke dækker. derudover støtter de projekter i lande, som ikke hører under reglen om BNP på under 2.800 dollars, blandt andet Armenien, Gambi, Filipinerne m.m. Årsbudgettet er på 12 millioner. De sender minimuim 25 containere om året og yderligere mindre forsendelser.

Mødet sluttede sædvanen tro med spørgsmål til Peter og Ole, og alle fik fyldestgørende svar.  Derefter sluttede Jens Rabjerg mødet og takkede for foredraget og de fremmødte for deres interesse. Derefter var der kaffe/the med kage, hvor der også livligt blev drøftet mange ting og skabt mange gode kontakter, foreninger og private imellem.

Nyeste kommentarer

08.10 | 03:16

Toată aprecierea și stima pentru întreaga activitate !

03.04 | 15:34

Hvis jeg skulle tale om historien om Dansk Nødhjælps hjælp...

25.03 | 17:53

Vil gerne være medlem Mvh Mette Allerslev

04.07 | 16:58

Tak for en fantastisk tur med det storslåede fælleskab. Tusind tak for de...