Rumæniensturen 2021

Tur til Rumænien

 med Dansk International Nødhjælp

17/8-24/8-2021.

Tirsdag 17/8

Tidligt om morgenen mødtes vi i Billund, fløj til Iasi. Alt gik planmæssigt og allerede om eftermiddagen besøgte vi et plejehjem i Bivolari, Moldovaregionen. Et skønt sted, som de viste frem med stolthed og stor gæstfrihed. En overraskelse var det at én af de ansatte, en ung kvinde, var psykolog. En god prioritering. Vi blev trakteret med kaffe og hjemmebagt kage, en lokal specialitet. Senere nåede vi første hotel, trætte, sultne og forventningsfulde til den kommende uges oplevelser.

Onsdag 18/8

Efter en ekstra lang formiddag, pga. ekstra kørsel og et lille svinkeærinde omkring et børnehjem i Botosani, nåede vi kirken i Baia. Her mødte vi stor gæstfrihed i form af sang, brød dyppet i salt, efterfulgt af en dejlig frokost, bla. Indeholdende en lokal kyllingesuppe. Eftermiddagen sluttede med regnvejr i rigelige mængder.

Besøg på et plejehjem i byen Manastirea Bogdanesti. Nogle få af os kom indenfor, de ældre magtede ikke os alle. Oplevelsen var alt i alt lidt tyngende, da forholdene var nedslående. 6,7 og 8 mandsværelser, 200 beboere, 15 ansatte og ingen nattevagter. Mange tanker går til forholdene i vores eget land med velfærd ud over alle grænser.

Torsdag 19/8

Først på formiddagen besøgte vi et plejehjem Suceava. Vi er lidt nedbøjede i sindet over at se, hvor småt og indelukket gamle, ensomme mennesker må ende deres dage. Der blev plads til flere mennesker i vore hjerter. Samtidig sender vi endnu engang en tanke hjem til DK i taknemmelighed over de forhold, vi selv lever under.

Under vores videre færd til Putna kørte vi igennem en byen Bivolaria, som bar præg af mere velstand, grundet en skofabrik i området.

Klosteret i Putna, som er på Unescos verdensarvliste, besøgte vi, og fik en fyldig rundvisning af pateren, som var iført et fuldskæg, dækkende munden, hvilket umuliggjorde mundaflæsning. Vores ven google er tilgængelig.

Menighedslokaler til kirken i Sihastria Putnei lagde rammer til vores frokost. Hver weekend bespiste de ca. 700 mennesker, som trængte til et måltid.

På vej til hotellet i Suceava, så vi et meget fint børnehjem, med glade, søde og stimulerede børn. Kaffe, kage og snaps nød vi endnu engang. Trætte, glade og mætte af indtryk sluttede dagen.

Fredag 20/8

Efter endnu et dejligt morgenmåltid begav vi os sydpå. Dagen var velsignet med solskin og frodige marker.

Vi besøgte pinsemenigheden i Negresti, som havde bygget et nyt hus til bespisning af ældre og leverede mad ud af huset. Vores gruppe havde æren af at være de første, som blev serveret for. Ingen madspild idet det overskydende mad blev uddelt til sigøjnere.

Lørdag 21/8

En smuk morgen som afsked i Vaslui, kombineret med svalernes aktivitet under hotellets tag.

Vi vandrede ud med nødhjælpsposer til mennesker, som boede under meget usle forhold. Bla. besøgte vi en mor, som ventede det niende barn og måske var hun omkring 30 år. Senere mødte vi en bedstemor med tre børnebørn, som hun sørgede for, idet ingen vidste, hvor moderen befandt sig. Derefter var vi vidne til mange forskellige historier.

Frokosten nød vi i bogstaveligste forstand i det grønne. Vi blev budt velkommen på en bjergside, hvor hjemmet bestod af tre generationer. De slagtede en ged kl. 5 om morgenen, og den simrede i gryden, da vi ankom. Længere nede af bjerget stod en anden gryde med polenta. Høns, grise, hund og heste vandrede rundt imellem os og gæstfriheden strømmede os i møde.

Knus og kindkys til afsked, en kontrast til livet med Corona det sidste 1½ år.

Senere på dagen mødte vi endnu engang gæstfrihed på et plejehjem i Galati. En stor glæde for os at opleve glade beboere ude i frisk luft.

Indenfor var gensynet med møbler, leveret fra Silkeborg, stor.

Nogle af os fik målt blodtrykket. Et af dem til stor jubel, et andet til knap så megen begejstring.

Senere på dagen fik vi lov at komme indenfor på et krisecenter, en etage for kvinder og børn, en anden etage for mænd. En kvinde tog initiativ til at oprette stedet her for 20 år siden. Hun er stadig leder.

Aftenen sluttede med måltid på fiskerestaurant og overnatning på hotel beliggende med udsigt til Donau.

Søndag 22/8

Roligt morgenprogram med anledning til gåture langs floden.

På vej til næste mål, som var en skole, blev vi bekendt med, at butikkerne fik friske varer hver dag, alle ugens dage, fra de omkringliggende landmænd.

Arealet mod øst så vi bjerge, som lå i Moldova. Den store slette var fyldt med vandingsmaskiner, som hentede vandet fra en stor kanal.

Skolen i Slivna……

På trods af både søndag og skoleferie var både lærere og elever mødt ind. Eleverne sang og dansede for os. Igen blev vi mødt med taknemmelighed. Det var et bevægende øjeblik, da Bent informerede skolelederen om udsigt til bærbare computere til dem og de omkringliggende skoler, samt en digital tavle. Igen blev vi trakteret med lokale specialiteter.

Kort derfra besøgte vi en kirke og skole, som havde udsigt til skolemøbler fra Herborg.

Vi blev trakteret af en flok taknemmelige, engagerede og søde damer. 4 retter mad, kaffe og kage efterfulgt af to kindkys til hver af os.

Byen havde i fællesskab bygget kirke, menighedshus og skole. Præsten var foruden teolog, sygeplejerske, læge og i færd med at uddanne sig til elektriker. Byen havde gode fremtidsudsigter både med fælles engagement og 100 af de 300 indbyggere var børn.

Mandag 23/8

Afrejse fra Galati til Bukarest. Store flade sletter på stort set hele turen. Majs, solsikker så langt øjet rakte. Bønder som såede vintersæd enkelte steder.

Takketale fra Bent på alles vegne til Emma på hotellet om aftenen for en rigtig god tur.

Tirsdag 24/8

Ana Emanuela havde fødselsdag. Vi sang tre forskellige sange for hende og jeg tror hun var rørt over det.

Sidste oplevelse i Bukarest blev Ceausescu paladset. En ubeskrivelig kontrast til de allerfattigste vi mødte på vores tur. Beskæmmende med så stor forskel på rig og fattig indenfor de samme landegrænser.

Vi må alle tage i egen barm og reflektere over, hvordan vi administrerer de midler, vi har fået betroet.

Tak for en rigtig god tur til alle I andre.

Kirsten & Henning.

Nyeste kommentarer

08.10 | 03:16

Toată aprecierea și stima pentru întreaga activitate !

03.04 | 15:34

Hvis jeg skulle tale om historien om Dansk Nødhjælps hjælp...

25.03 | 17:53

Vil gerne være medlem Mvh Mette Allerslev

04.07 | 16:58

Tak for en fantastisk tur med det storslåede fælleskab. Tusind tak for de...